Važnost voća u prehrani školaraca
Autor: MIRELA GRGETIĆ, 2. 11. 2015.
Prehrana ima ključnu ulogu i utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života svakog pojedinca. Hrana koju jedemo mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama za različitim hranjivim tvarima, odnosno naša prehrana mora sadržavati dovoljnu količinu bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. U svakodnevnoj prehrani potrebno je primjenjivati tri osnovna načela: raznolikost, umjerenost i proporcionalnost.
Koliku ulogu i važnost konzumiranja imaju svježe voće i povrće, prepoznali su učenici V.a razreda koji su na satu razrednog odjela razgovarali o zdravoj prehrani i zajednički sudjelovali u pravljenju voćne salate. Njihovu uspješnost i kreativnost pogledajte kroz fotografije u nastavku.
Cilj ovakvog nastavnog sata je poticanje učenika na povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi te ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli. Nadamo se da će ovakve aktivnosti i usvojena znanja pozitivno utjecati na oblikovanje prehrambenih navika i potaknuti konzumiranje namirnica koje su bogat izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana.
Adela Dekanić, pedagoginja
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |