13.-17.10.2025.
Tjedan školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu nacionalnog programa Živjeti zdravo 2020. godine, s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka, najvažnijeg obroka u danu.
Obilježavanje Tjedna školskog doručka veže se uz Svjetski dan hrane koji obilježavamo svake godine 16. listopada. Od 13. do 17. listopada učenici 2. a i 2. b razreda, pod vodstvom pedagoginje Adele Puljić, sudjelovali su u pravom gastronomskom putovanju uz puno zabave, smijeha i novih recepata. Učili smo o važnosti pravilne i raznolike prehrane, isprobavali nove recepte i otkrivali kako hrana može biti zabavna i korisna.
S obzirom na geslo ovogodišnjeg Tjedna školskog doručka „Okusi koji nas spajaju – Doručkom oko svijeta!“, aktivnosti s učenicima prilagodili smo toj temi.
Našu avanturu započeli smo na našim tanjurima, tj. aktivnošću Doručak pod povećalom- što to jedemo svaki dan?
Na početku smo razgovarali o važnosti doručka za naše zdravlje i funkcioniranje na nastavi te analizirali što mi to zapravo jedemo svakog jutra. Biramo li isti doručak ili volimo da je raznolik. Zaključili smo da je važno jesti raznovrsnu i raznobojnu hranu, a svoju kreativnost učenici su pokazali u osmišljavanju novih kombinacija namirnica i zdravih recepata za doručak.
Obilježavanje Tjedna školskog doručka nastavili smo s aktivnošću Doručkom oko svijeta.
Učenici su istraživali što se jede za školski obrok u drugim državama svijeta, koje su najpopularnije namirnice i kako se pripremaju. Neki obroci bili su jako neobični, neki zanimljivi, a neki slični našem. Na kraju smo izradili prezentaciju s informacijama i zanimljivim činjenicama koje smo istražili.
Kroz gledanje edukativnog filma razgovarali smo o intoleranciji na hranu i kako biti podrška takvim osobama. Aktivnost Doručak za svakoga- jednaki smo iako jedemo različito naučila nas je da neki ljudi ne mogu jesti određene namirnice, jer im mogu škoditi, ali uz poštivanje, razumijevanje i brigu sve je lakše.
Posebno zabavna i edukativna aktivnost bila je Isprobaj nešto novo!
Učenike se potaknulo da isprobaju nove okuse, kušaju zdrave recepte i ocjenjuju nova jela. Pod vodstvom pedagoginje, učenici su pripremili i degustirali chia smoothie, muffine s mrkvom i jabukom te pirove pahuljice s voćem. Najbolje ocijenjeni recept bili su muffini s mrkvom i jabukom. Na ovako zabavan i maštovit način kod učenika se potaknula znatiželja i razvoj zdravih prehrambenih navika.
Tjedan školskog doručka završili smo aktivnošću Okusi koji nas spajaju!
Na papirićima u obliku tanjura, lonca, žlice, valjala i ostalih kuhinjskih pomagala učenici su pisali što su naučili ili isprobali novo ovaj tjedan te poruke zahvalnosti svojim najbližima i školskim kuharicama, koje im svakodnevno pripremaju ukusne i zdrave obroke.
Adela Puljić, stručni suradnik pedagog











