2015-11-02 09:52:47 Važnost voća u prehrani školaraca
Prehrana ima ključnu ulogu i utjecaj na zdravlje tijekom cijelog života svakog pojedinca. Hrana koju jedemo mora biti u ravnoteži s tjelesnim potrebama za različitim hranjivim tvarima, odnosno naša prehrana mora sadržavati dovoljnu količinu bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala. U svakodnevnoj prehrani potrebno je primjenjivati tri osnovna načela: raznolikost, umjerenost i proporcionalnost. Koliku ulogu i važnost konzumiranja imaju svježe voće i povrće, prepoznali su učenici V.a razreda koji su na satu razrednog odjela razgovarali o zdravoj prehrani i zajednički sudjelovali u pravljenju voćne salate. Njihovu uspješnost i kreativnost pogledajte kroz fotografije u nastavku. Cilj ovakvog nastavnog sata je poticanje učenika na povećanje udjela voća i povrća u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi te ograničiti unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli. Nadamo se da će ovakve aktivnosti i usvojena znanja pozitivno utjecati na oblikovanje prehrambenih navika i potaknuti konzumiranje namirnica koje su bogat izvor vitamina, minerala i biljnih vlakana.
Adela Dekanić, pedagoginja
|
Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Rokovci-Andrijaševci |