preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci

 > Naslovnica
Vijesti

Etwinning projekt: Mi smo dio zemlje i ona je dio nas

Autor: ADELA DEKANIĆ, 29. 4. 2021.

MI SMO DIO ZEMLJE I ONA JE DIO NAS 

Bok svima! Upoznajte naše male liječnike, učenike 1.a razreda čiji je zadatak, zajedno s njihovom učiteljicom Dajanom Bičanić, bio njegovati bolesnu prijateljicu Zemljicu kako bi nam što prije ozdravila! 

Na samom početku projekta učenici su zajedno s učiteljicom izradili pano koji je krasio hol škole. Kako se projekt bližio kraju tako se naš pano mijenjao, a Zemljica je bivala sve bolje i bolje. 

Kroz dva tjedna učenici su sudjelovali u raznim projektnim aktivnostima na satima Likovne kulture, Sata razrednika, Hrvatskog jezika, Izvannastavne aktivnosti te Prirode i društva.

Prva aktivnost bila je izraditi likovnu poruku našoj prijateljici Zemljici.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zatim su učenici na satu Prirode i društva naučili što je to otpad te kako ga razvrstati. Učenici su bili podijeljeni u četiri skupine (plava, zelena, žuta i siva). Zadatak svake skupine bio je izraditi spremnik u određenoj boji. Jedna skupina je izrađivala žuti spremnik za plastiku, druga zeleni spremnik za staklo, treća plavi spremnik za papir, a četvrta sivi spremnik za metal. Nakon toga uslijedila je aktivnost razvrstavanja otpada. Naposljetku smo spremnike stavili u hol škole te na taj način pomogli našoj Zemljici koja se još uvijek nije osjećala najbolje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na satu Hrvatskog jezika učenici su pisali svoje obećanje Zemljici.

Nakon što smo puno toga naučili o Zemlji i o tome na koji način ljudi zagađuju njezin okoliš došlo je vrijeme da učenici samostalno izrade reciklirane materijale. Tako smo dobili pregršt zanimljivih materijala: leptiriće, gusjenice, bubamarice, žabice, zečiće, posude za cvijeće, svijećnjake, brodove, bukete cvijeća…. Učenici su se zbilja izuzetno potrudili i bili su jako ponosni na svoje radove.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Također, s nama se skoro cijelu školsku godinu druže i naše matematičke gusjenice koje smo također izradili od plastičnih čepova. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na samom kraju projekta razgovarali smo o drveću i njihovom značaju za Zemlju. Naučili smo da drveće zadržava i čuva vodu u tlu te da proizvodi kisik. S tim mislima smo na satu Likovne kulture otišli na naše prekrasno školsko dvorište. Pomno smo promatrali zelenu proljetnu prirodu oko nas te sva drveća koja nas okružuju. Svaki učenik dobio je zadatak odabrati najljepše drvo koje će pastelama naslikati na pak papiru prema promatranju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na kraju projekta jedna učenica nas je sve posebno iznenadila. Napisala je pjesmu upućenu našoj Zemlji. 

ZEMLJA

Ne gazite cvijeće, 

reciklirajte smeće, 

ne režite šume, 

ne zagađujte vode. 

 

Zemlja je naš dom, 

neka bude čista

i neka zauvijek blista. 

 

Maria Marčinko, 1.a razred

 

 

Svim ovim aktivnostima mali liječnici uspješno su pomogli Zemljici da ozdravi. Zemljica je na kraju dobila i zeleno cjepivo koje joj je pomoglo vratiti snagu.

 

 

 

 

 

 

„Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dajana Bičanić, učiteljica 1. A razreda
Koliko je sati?

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

e-Dnevnik

 

e-Upisi

skole.hr

 

HRVATSKA UDRUGA UČENIČKOG ZADRUGARSTVA

 

LEKTIRA

Anketa
U kojoj mjeri se snalaziš na nastavi na daljinu?

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 2. 2015.

Ukupno: 170601
Ovaj mjesec: 1696
Ovaj tjedan: 238
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić Rokovci-Andrijaševci / Školska 1, HR-32271 Andrijaševci / os-ibmazuranic-rokovci-andrijasevci.skole.hr / ured@os-ibmazuranic-rokovci-andrijasevci.skole.hr
preskoči na navigaciju